maandag 3 november 2014

Het moment kiezen om een gesprek te voeren

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen wanneer je nou het gesprek aangaat met uw kind over zijn/haar studiekeuze. Hoe bepaalt u nou wanneer u erover moet beginnen?

Ervoor gaan zitten werkt niet altijd even goed
Wat niet altijd werkt, is een moment plannen om erover te praten en er speciaal voor gaan zitten met een kopje thee. Tenzij uw kind hier zelf om vraagt, is dit niet altijd het beste idee. Wanneer uw kind niet zo goed weet wat hij/zij wil maar het ook lastig vindt om erover te praten, kunt u hier het beste tussendoor eens over praten. Start het gesprek dan met een open vraag (zie het bericht: manieren van vragen). 

Maar welk moment dan wel?
De beste gesprekken vinden vaak plaats tijdens het eten, tijdens de afwas of tijdens een wandeling. Zorg dat u dus op deze momenten een open vraag stelt. Wat de kracht is van ondertussen iets doen is dat niet de volledige aandacht ligt bij het gesprek, maar dat de ander wel geprikkeld wordt om erover na te denken. Dit levert vaak het meest op. (Miltenburg, z.j.)

Bronvermelding:
Miltenburg, H. (z.j.) Ouders als studiekeuzecoach. Geraadpleegd op 06-11-2014, via http://www.wageningenur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/Decanen-en-Mentoren/Ouders-als-studiekeuzecoach.htm 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten