maandag 3 november 2014

De 4 fasen

Fase 1: Oriënteren
In deze fase ben je vooral bezig met jezelf leren kennen. De fase gaat heel erg over wat je leuk vindt (interesses) en wat je kunt (vaardigheden). Het is namelijk belangrijk dat je een opleiding leuk vindt, maar ook dat je het aankunt. Je kunt wel een opleiding kiezen die je heel erg leuk vindt, maar als je er niet goed in bent, zul je de opleiding misschien niet halen. Ook kun je kiezen voor een opleiding in iets waar je alleen maar heel goed in bent, maar wat je niet zo leuk vindt, maar ook dat is de kans klein dat je de opleiding haalt. In deze fase ga je dus aan de slag met ontdekken van wat je leuk vindt en wat je kunt.

Fase 2: Verkennen
In de tweede fase ga je uitvinden welke opleidingen er allemaal zijn en welke opleidingen goed passen bij jouw interesses en vaardigheden. In deze fase krijg je vaak te maken met beroepen en opleidingen die je meteen enthousiast maken maar ook met beroepen en opleidingen die je direct al minder aanspreken. Dit enthousiaste of minder enthousiaste gevoel heeft te maken met wat er bij jou past. Luister hier dus goed naar.

Fase 3: Verdiepen
In de derde fase van het proces ga je je verdiepen in één of (meestal) meerdere opleidingen. Je kiest hieraan voorafgaand één of meerdere opleidingen uit waarin je je wilt gaan verdiepen en vervolgens ga je informatie zoeken op internet of in folders over deze opleidingen. Je gaat in deze fase ook praten met bijvoorbeeld studieadviseurs of studenten van de opleidingen of met iemand die het beroep beoefent. Je gaat in deze fase ook aan de slag met het bezoeken van open dagen en meeloopdagen.

Fase 4: Beslissen
De laatste fase is maar heel kort, namelijk het moment dat je beslist dat je een opleiding gaat volgen. Doordat je de vorige drie fases hebt doorlopen, zie je steeds duidelijker welke opleiding het moet gaan worden. Deze drie fases sluit je dus af met een erg korte laatste fase waarin je beslist welke opleiding het gaat worden. Het is niet altijd zo dat je na fase 3 in fase 4 terecht komt. Als je er in fase 3 achter komt dat je je verdiept hebt in opleidingen die het allemaal niet gaan worden, kan het zijn dat je een stap terug neemt naar fase 2 of opnieuw begint bij fase 1.




Bronvermelding:
TU/e (z.j.) Het studiekeuzeproces. Opgevraagd op 3-11-2014, via http://studiekeuze.tue.nl/content/het-studiekeuzeproces



Geen opmerkingen:

Een reactie posten